Ayurvedische Massage

Ayurveda

Ayurveda betekent “kennis van het leven”. Het is een duizenden jaren lange levenswijze en geneeskunst die al meer dan 5000 jaar wordt beoefend en dus kan worden gezien als de oudste geneeswijze die de mens kent. 

De Ayurveda gaat uit van een holistisch mensbeeld. Leefwijze (waaronder yoga) en voeding vormen een belangrijk onderdeel van de Ayurvedische behandeling.  

Ayurvedische Massage als preventieve geneeskunde

Vanuit de Ayurvedische en yoga traditie wordt geadviseerd om yogabeoefening te ondersteunen met (zelf)massage om daarmee bloedsomloop en lymfestelsel te stimuleren, gewrichtsklachten te voorkomen of te behandelen. Op subtieler niveau wordt door Ayurvedische massage ook Prana (levensenergie) gestimuleerd en worden blokkades in marma’s (drukpunten) opgeheven. Daarbij helpt Ayurvedische massage bij het bewust worden van het lichaam en het functioneren ervan. Het lichaam wordt verwarmd, onrust verdreven en het laat je achter met een gevoel van ontspanning en algemeen welzijn.  

Ayurveda

De massage zelf

Massage gebeurt altijd met warme kruidige olie. Olie geldt als een soort tussenstop. De wrijving geeft hitte die het lichaam verdroogt. De olie vult dat aan. Droogte is namelijk een ‘last’ voor het lichaam volgens de Ayurveda. We gebruiken warme olie waardoor de opname beter is, de huid opent zich alleen als de olie warm is. 

Bij een Ayurvedische massage wordt naar de uiteinden toe gewerkt. Dit brengt de energie vanuit het midden naar handen en voeten en heeft een stimulerend effect op de lymfestroom en de aderlijke bloedsomloop. De massage is in eerste plaats activerend. Wanneer de energie in het lichaam geactiveerd wordt, heeft dit een gevoel van ontspanning tot gevolg. 

De massage duurt ca 1,5 uur. Warme handdoeken zorgen ervoor dat je lichaam warm blijft en dat de olie goed door het lichaam kan worden opgenomen. Na de massage is er ruimte voor ontspanning en een kopje thee. 

Praktisch

Vanwege de activerende werking van de massage, is het beste moment voor de massage de ochtend. Zorg dat je warm gekleed bent zodat je de warmte nog even bij je kunt houden. En draag het liefste oude kleding vanwege de olie. Je haar zal ook ingeolied worden, waardoor het in de koude maanden aan te raden is om een muts o.i.d. te dagen. Wanneer je thuis bent, kun je douchen om de olie eraf te spoelen. De huid heeft dan genoeg tijd gehad om op te nemen wat het nodig heeft. 

Over Namami

Namami is een kleine yogastudio. Ik geef vooral Yin Yoga en Yoga Nidra, in de studio of online. Je kunt ook terecht voor Hatha Yoga, Burn-out Yoga, Ademtherapie, Massage & Persoonlijke yoga-begeleiding.